Fife House

Year: 2015
Client: Private

Westmere, Auckland


Originally the Fife house was a brick veneered bungalow set in a cul de sac in Westmere. The client wanted to modernise the house and its exterior form. The spaces were small and there were no break-out spaces for outdoor use. MAKE approached the design by identifying the key aspects of the site. This included all-day sun at the front of the house and aspects of character. The solution was to push out the front to create a large deck off the front living space. This allowed for an internal garage at the lower level. The new verandah cover wrapped around the front and entry side of the house, creating a new dominant form with a strong horizontal proportion. Internal walls were removed and a large timber stacker door increased the usable living space.