Ligar Bay House

Year: 2015
Client: Private

Ligar Bay, Takaka


The Ligar Bay House consists of two pavilions - a guest wing for visiting friends and family, and a private self-contained wing. The access and axis point sits between these two wings - a held, sheltered space with an all-year-round entertaining interior courtyard, for family and friends to gather around the fireplace. 
An extruded canopy of slatted timber enhances the approach to this space - a nod to the filtered light found within our native bush.
Stacking glazed doors connect to a large decked area, stretching along the full length of the house. All quarters are connected to this space, which offers a striking view between the hills out to Ligar Bay. Circulation runs along the southern extremity of the home. From here, the rectangular boxed form of the house is broken by a series of vignette windows, framing the landscape beyond.
The building itself is to be weighted into the landscape, a bold horizontal expanse further enhanced by walls clad in a deep coal vertical shiplap, a strength and boldness softened by honeyed brass joinery and the warmth of the pine walls visible from within.