Lammermoor Houses

Year: 2018
Client: Private

The brief required that the site be subdivided and two similar 300m2 houses be integrated into the triangular site, which features a striking outlook towards the harbour and Rangitoto Island.

Each home is made up of two forms: a bedroom wing, expressed in a dark stained cedar, and a living wing, contrastingly clad in a blonded cedar. The dialogue between these two forms was a theme constantly explored throughout the design process. The darker vertical form acts as the private, less accessible wing, characterised by framed views and vertical slats. The lighter horizontal form on the other hand, is open and accessible, encouraging entertaining and family engagement. The two wings are lightly connected by a double-height recessed entry, which enhances the distinction between the two forms.